tiistai 16. lokakuuta 2012

Lahden polttavat kysymykset

Sain kysymyksen blogini kautta, joten oletan lukijoitakin olevan. Se onkin mukavaa! Minulta siis kysyttiin millaisia konkreettisia asioita olisin tukemassa taikka vastustamassa Lahdessa.

Ylen vaalipaneelissa ja Yle Lahden haastattelussa lokakuun alussa sanoin noista suurista haasteista, joita on tulevalle valtuustokaudelle ladattu.. On siis monta asiaa ja isoa budjettia, joista on jo "ratkaistu" niiden kohtalo. Kuitenkin asioista on sovittu ihan erilaisessa taloudellisessa tilanteessa kuin nyt. Velkaantuminen ei ole ratkaisu ja investointeja ei loputtomiin voi velalla rahoittaa. On siis minusta konkreettisesti osattava priorisoida ja aikatauluttaa. Toriparkki on sellainen asia, jonka juuri nyt toteuttamista en katso taloudellisena. Toisaalta tuo ohitustien ratkaisu tulisi toteuttaa sellaisena, jonka kustannuksiin kaupunki pystyy. On vihdoin saatava jotain aikaiseksi ja ohitustien rakentaminen alkuun. Nuo ovat siis isoja asioita, jotka ovat olleet "tapetilla" jo jonkin aikaa kaupungissa.

Koulujen korjaamisesta, ohjaus- ja tukitoimista peruskoulussa ei saisi hakea kustannusleikkauksia. Lasten turvallisesta koulusta tulee huolehtia aikuisten. Samoin kouluruokailu tulee olla mahdollisimman laadukasta, ei eineksin tuotettu suuressa keskuslaitoksessa. Paikallisruoka, ainakin osittain ja kausittain, ei voi olla mahdottomuus. Homekoulut tulee kunnostaa nopeassa aikataulussa ja kunnostuksen ajaksi tulee osoittaa koululle sopiva tila.

Terveydenhuollossa en voi kannattaa yksityisten toimijoiden suosimista, mutta joskus ostopalvelu voi olla parempi vaihtoehto, ainakin hetkellisesti. Kuitenkin ammattimainen hankintatoimi on sellainen, jonka puolesta haluaisin puhua. On osattava suunnitella ja arvioida kilpailutusasiakirjoja, jotta hankinnoista saataisiin tavoitteiden mukaisia. Se ei ole aivan yksinkertaista ja vaatii monialaista osaamista. Kilpailutukset ja yksityisten tarjoukset tulee arvioida hyvin.

Tuossa siis muutamia aivan konkreettisia asioita. Valmistelujen asioiden ja asiakirjojen avoimuus olisi minulle kannatettava asia, samoin kuin kuntademokratia eli esimerkiksi lahtelaisten kuunteleminen toriparkkiasiassa voisi olla oikea tie. Nuorilla ja vanhoilla, kaikilla tulisi olla tunne vaikutusmahdollisuuksista ja kuulluksi tulemisesta oman kaupungin asioissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti